Belépés

MH amatőr sportversenyek

Adó 1% felajánlás

Adó 1% felajánlás módja

adószámunk: 

1 9 8 6 6 8 3 9 - 1 - 1 6

További információ.


SPORTHÍRADÓ I.

RÉSZLETEK AZ 1982-BEN KIADOTT SPORTHÍRADÓBÓL

ELŐSZÓ

Köszöntöm a Kedves olvasót abban a reményben, hogy sporthíradónk lapozgatása közben bepillantást nyer egyesületünk életébe, és a későbbiekben munkánkat támogató sportbarátunkká válik.
A Honvéd Killián György Repülő Műszaki Főiskola Sportegyesülete több mint harmincéves fennállása óta a fiatal sportolók nevelésében és felkészítésében több sportágban sok szép eredményt ért el.
Egyesületünk régebbi tagjai közül többen a magyar válogatott színeiben álltak helyt a világ- és Európa-bajnokságokon. Mindannyiunk számára ismerten hangzik a világcsúcstartó gerelyhajító Parragi, a világ- és Európa-bajnok csapatból az asztaliteniszező Kreisz Tibor és Molnár János neve.
Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy 1981. évi teljesítmények alapján sportágában immár harmadszor lett az év sportolója a tollaslabdaázó ifj. Englert István. Az asztaliteniszezők közül Kriston Zsolt a válogatott csapat tagja – teljesítette a nemzetközi minősítés követelményeit. Orosz Miklós a cselgáncs junior Európa-bajnokságon elért 5. helyezésével bizonyította tehetségét.
Sportegyesületünk öt szakosztályban több mint 20 versenyzőnek biztosítja a mind magasabb színvonalú felkészülést. Örvendetes, hogy sportolóink közel 50 százaléka utánpótlás versenyző, akiken keresztül ezer szállal kötődünk városunk tanintézeteihez és sportot szerető lakosságához.
A város és a megye sportjára egyesületünk kiemelt szakosztályai nagy hatással vannak, nagy tehát a felelősségünk, ez kell hogy ösztönözzön mindannyiunkat – sportvezetőket és sportolókat -  a nagyobb eredmények elérésére.
Célunk, hogy versenyzőink magatartásukkal és eredményeikkel bizonyítsák, hogy méltó tagjai a Honvéd Killián FSE-nek.

PÁSZTOR KÁLMÁN
A Honvéd Killián FSE elnöke
1982

A NÉVADÓRA VALÓ EMLÉKEZÉS ALKALMÁBÓL…..

A sportegyesület jogelődje 1951-ben, több mint 30 évvel ezelőtt alakult. Létrejötte óta a tevékenység egybeforrt Szolnok város, Szolnok megye testnevelési és sportmozgalmával. A sport különböző ágaiban elért eredményeik elismerést váltottak ki a hadseregben éppúgy, mint a polgári lakosság körében. A tömegsportban résztvevők száma mindig jelentős volt. Csapataik, versenyzőik mindig a legjobbak között végeztek a városi, megyei vetélkedőkön. A versenysport terén működő szakosztályok száma, a sportágak színskálája sok változáson ment át a 30 év alatt.  A magyar élmezőnytől a városi bajnokságig mindig meg lehetett találni csapataikat, sportolóikat. Szakosztályaikban nemcsak katona fiatalok és katona szülők gyermekei találhatók. A jelenleg működő öt szakosztály közül az asztaliteniszben, cselgáncsban és tollaslabdasportban többnyire korosztályos utánpótlás nevelés folyik. Ezen szakosztályoknak mindenki tagja lehet, aki tehetséget érez a sportág iránt, függetlenül attól, hogy a város melyik iskolájában tanul, vagy melyik munkahelyén dolgozik. Ezek a szakosztályok a magyar ranglistán „B” kategóriába nyertek besorolást. Az atlétika és a sportlövészet jellegéből adódóan is fontos szerepet kapott és kap a sportegyesület életében.
Az asztalitenisz-sportág világbajnokot és Európa-bajnokot adott. A Nemzeti Bajnokság I. osztályában szereplő férficsapatunk sok év óta eredményes munkát végez. Soraikban több mint ötven olyan katona fiatal fordul meg, akiknek többsége ma is NB I.es játékosként szerepel valamelyik sportegyesület színeiben. Később világcsúcsot elért atléta formálódott katonaideje alatt az atlétikai szakosztályban. Tollaslabdában a sportág többszörös „év sportolója” nevelkedett a sportegyesületben. Magyar válogatott kerettag cselgáncsozók, atléták, tollaslabdázók, asztaliteniszezők és egyéb sportágak versenyzői öregbítették a sportegyesület hírnevét. A megye, a város vezetői, lakossága mindig büszke volt a Honvéd Killián FSE versenyzőinek eredményeire, sportteljesítményeire, köszöntötte kiválóságait.
A szakosztályokban a sportot szerető társadalmi munkások, edzők dolgoznak. Soraikban jól ötvöződik a hivatásos katona, a polgári alkalmazott és a más munkahelyen dolgozó, de a sportot irányító vezető. Sportvezetőink rendszeresen segítik a megyében, a városban folyó tömeg- és versenysport-tevékenységet. Rendezvényeik színvonalas lebonyolításával példát mutatnak egyéb sportesemények szervezőinek. Soraikból többen, igen aktívan kiveszik részüket különböző tömegsportbizottságok tagjaiként a városi, megyei rendezvények lebonyolításában. Képviselőiket ott találjuk a megyei, városi sportági szövetségekben vezetőként is. A sportegyesület vezetői, szakemberei, sportolói aktív részesei, dolgozói, alakítói Szolnok megye és Szolnok város tömeg- és versenysportjának.
A névadó születésének háromnegyed-százados évfordulójára való emlékezésnek előremutatónak is kell lenni. Mit kérünk a Honvéd Killián György RMF Sportegyesületétől? Kérjük azt, hogy:
 Legyenek továbbra is a megye, a megyeszékhely tömeg- és versenysportjának tevékeny résztvevői;
 Váljanak a katonai helyőrség alakulataiba bevonuló sportoló fiatalok olyan gazdájává, hogy leszerelésük után magasabb szinten folytathassák a bevonulásuk előtt megkezdett sportpályafutásukat;
 Biztosítsák, hogy az olimpiai sportágak közül a katonai, a megyei és városi szervek által kiemelten kezelt és támogatott asztalitenisz-, atlétika-, cselgáncssportágak tovább fejlődjenek, eleget tegyenek az úgynevezett „bázis szakosztály” megkülönböztetésnek;
 Az asztalitenisz-, cselgáncs-, tollaslabdasportág váljék még jobban a megyeszékhely utánpótlás-nevelő, sok fiatalt foglalkoztató, a versenysport élvonalát is biztosító katona- és „civil”- fiatalok szakosztályává, a sportág helyi bázisává;
 A sportegyesületben űzött sportágak közül a sportlövészet „szakmába vágó” lehetőségét, sokak bevonásával, szükséges minőségileg is tovább javítani.

A kiváló névadóra való emlékezés alkalmából, a több mint harmincéves múltra visszatekintő Honvéd Killián György RMF Sportegyesülete tagságának köszönjük eddigi tevékenységüket, azt, hogy Szolnok megye éa a megyeszékhely tömeg- és versenysportjában, hosszú időn keresztül vállalták a legjobbak közötti szereplést. Kérjük a Repülő Műszaki Főiskola parancsnokságát és a sportegyesület vezetését, hogy a jövőben is így tegye.
Hasznos társadalmi tevékenységükhöz a megye sportvezetése, sportot szerető lakossága és a sportoló társaik nevében a Honvéd Killián György RMF Sportegyesülete tagságának sok sikert, erőt és egészséget kivánok.
Szolnok, 1982. január

SZABÓ JÓZSEF
Szolnok megyei Tanács V. B.
Testnevelési és Sporthivatal elnöke

Paragi Ferenc a Honvéd Killián FSE versenyzőjeként gerelyhajításban 80,06 méterrel ifjúsági Európa-csúcsot javított 1972-ben.


AZ ASZTALITENISZ SZAKOSZTÁLY AZ UTÁNPÓTLÁS-NEVELÉSBEN ELŐBBRE LÉPETT

A Honvéd Killián FSE két évtizedes múltra visszatekintő szakosztálya. Jelentős fejlődésnek az 1970-es évek elejétől vagyunk szemtanúi. Azóta több mint félszáz katonaversenyző volt tagja a szakosztálynak, akik a piros-fehér színekben a hazai és a nemzetközi versenyeken helytálltak, több kiemelkedő eredményt értek el. Közülük is kiemelkedik Kreisz Tibor, a világ- és Európa-bajnok válogatott csapat, valamint a Molnár János, az Európa-bajnok csapat tagja.
Az NB I-ben szereplő férfi és az NB II-ben szereplő női versenyzők eredményei megyeszerte felhívták a figyelmet a szakosztály munkájára. Mint a mágneshez a vas, úgy vonzotta a fiatalokat a szakosztály. Jelenleg 70 tagja van a szakosztálynak, minden korcsoport versengésében ott vannak a legjobbak között.
1981-ben: 2 I. osztályú, 16 II. osztályú, 15 III. osztályú felnőtt és 2 aranyjelvényes, 9 ezüstjelvényes, 8 bronzjelvényes ifjúsági minősítést értek el.
A szakosztálynak rendelkezésre álló teremben 12 asztalon folynak edzése. A vezetőknek kellemes gpndja, mind több játékosnak kell szerepeltetést biztosítani, ezért szerveznek csapatokat, gondoskodnak róluk, arról is, hogy a nevelésben ne legyen fennakadás. A legjobbak mögött már ott vannak az újak, a jövő nagy reménységei.
A szakosztály minden évben sokoldalú nemzetközi programot bonyolít le, ezek közül is kiemelkedett az 1979. évi teljesítmény, amikor az európai Vásárvárosok Kupa-küzdelemsorozaton a negyeddöntőig jutott el.

Eredmények:

Honvéd Killián FSE – Spartak Subotica 3:5
Honvéd Killián FSE – TSC Dortmund 5:4
Honvéd Killián FSE – Tyrolia Wien  5:0
Honvéd Killián FSE – BSC Herta  5:0

Asztaliteniszcsapat-bajnoki helyezések:

Férfiak

1970 Városi Bajnokság   1. hely
1971 Megyei Bajnokság   2. hely
1972 Megyei Bajnokság   1. hely
1973 Nemzeti Bajnokság III. osztály 1. hely
1974 Nemzeti Bajnokság II. osztály 2. hely
1975 Nemzeti Bajnokság III. osztály 1. hely
1976 Nemzeti Bajnokság I. osztály 5. hely
1977 Nemzeti Bajnokság I. osztály 6. hely
1978 Nemzeti Bajnokság I. osztály 3. hely
1979 Nemzeti Bajnokság I. osztály 3. hely
1980 Nemzeti Bajnokság I. osztály 10.hely
1981 Nemzeti Bajnokság I. osztály 8. hely


Az NB I. 1981. évi bajnokság végeredménye:

Férfiak

A

1. Budapesti Spartacus  16 15 1 317:83 30
2. BVSC    16 15 1 283:117 30
3. CVSE    16 12 4 231:169 24
4. Ganz-MÁVAG   16 9 7 193:207 18
5. Budapesti Postás   16 8 8 183:217 16
6. MÉMTE    16 6 10 173:227 12

B

7. DÉLGÉP    16 10 6 229:171 20
8. H. Killián FSE   16 7 9 174:226 14
9. Csepel    16 6 10 187:213 12
10. V. Volán    16 5 11 181:219 10
11. Tatabányai Bányász  16 3 13 163:237 6
12. Medicor OSC   16 - 16 86:314 -

Az 1981-ben a 8. helyen végzett csapat tagjai voltak:

Kövecses Ferenc edző
Báthory Attila
Szalaba Miklós
Amrein Béla
Lukács Tibor
Horváth László
Csaba Zoltán
Tóth Henrik
Kaiser József
Pusztai Zoltán

Asztaliteniszcsapat-bajnoki helyezések:

Nők

1976 Megyei Bajnokság   3. hely
1977 Megyei Bajnokság   2. hely
1978 Megyei Bajnokság   2. hely
1979 Megyei Bajnokság   1. hely
1980 Nemzeti Bajnokság II. osztály 5. hely
1981 Nemzeti Bajnokság II. osztály 2. hely

Az NB II. 1981. évi bajnokság végeredménye:


1. Egri VM    16 14 1 1 192:64 29
2. H. Killián    16 11 2 3 157:99 24
3. Gamma    16 11 1 4 146:10 23
4. Hídgép    16 10 1 5 149:107 21
5. Salgótarjáni Sp.s   16 7 3 6 128:128 17
6. Hatvani KVSC   16 4 4 8 108:148 12
7. Kecskemét    16 7 1 8 135:121 15
8. Orosháza    16 6 1 9 120:136 13
9. Kunszentmiklós   16 5 2 9 111:145 12
10. DVTK    16 3 6 7 113:143 12
11. KSZVSE    16 3 2 11 99:157 8
12. Debrecen    16 1 4 11 78:178 6

  
Az 1981-ben az NB II-ben 2. helyen végzett csapat tagjai voltak:

Szokolai János edző
Vágó Ildikó
Török Adrien
Hortobágyiné Stejszkál Éva
Juhász Erika
Jávor Zsuzsa
Fancsali Ildikó
Ágoston Katalin
Kövecses Ferenc szakosztályvezető


Az asztalitenisz szakosztály legeredményesebb versenyzői:

Kreisz Tibor

(1978-1979) a világ- és Európa-bajnok válogatott csapat tagja, az 1978. évi EB-n a férfi egyesben a 3. helyen végzett.


Juhász Erika

Városi, megyei ifjúsági- és felnőtt bajnok, az országos ifjúsági ranglista 16. helyezettje.

Támogatóink, Partnereink
A Szolnoki Honvéd Sportegyesület Támogatói


 Szolnoki Honvéd Sportegyesület Fóruma