Belépés

MH amatőr sportversenyek

Adó 1% felajánlás

Adó 1% felajánlás módja

adószámunk: 

1 9 8 6 6 8 3 9 - 1 - 1 6

További információ.


Közhasznúság

Közhasznúsági jelentés

Közhasznúsági jelentés


Úszó és Műugró szakosztály

Közzétéve: 2007. Január 21.

SZOLNOKI HONVÉD SPORTEGYESÜLET MŰUGRÓ SZAKOSZTÁLYÁNAK RÖVID TÖRTÉNETE.

SZOLNOKI HONVÉD SPORTEGYESÜLET
MŰUGRÓ SZAKOSZTÁLYÁNAK RÖVID TÖRTÉNETE


A műugró szakosztály 1992. szeptemberében kezdte meg működését az akkori Szolnoki Repülőtiszti Főiskola Testnevelési és Sporttanszékének bázisán a Kilián György Repülő Műszaki Főiskola Sportegyesület keretén belül. Az edzések az első időben rendkívül mostoha körülmények között zajlottak, hiszen ebben az időben a sportághoz elengedhetetlen tárgyi feltételek teljes mértékben hiányoztak. A szakosztály első tagjai a főiskola hallgatói, a tiszthelyettes-képző szakközépiskola növendékeiből kerültek ki. Az edzések tornatermi és uszodai edzésekből álltak. Először az uszodában az ugrásokat csak a rajtkőről tudták a sportolók végrehajtani, ami persze nem volt az igazi. Először egy kb. 70 cm magas állványt és egy műugródeszkát sikerült beszereznünk, melyet minden edzésen elő kellett készíteni, majd az edzések végén elpakolni, de ez már legalább hasonlított a műugrásra. A főiskola vezetése felkarolta egy komplett műugró létesítmény megépítésének tervét, mivel a sportág mozgásanyaga beépíthető volt a Hazánkban 1992-ben újra indult pilóta képzés felkészítési rendszerébe.

Első ütemben 2 db 1 méteres elugróhelyet építettünk a tagok saját kezű munkájával. Később, 1996-ban végül megépült a létesítmény első fele, amely 1 db 3 méteres és egy db 5 méteres toronyugró elugróhelyből állt. A kivitelezési munkákat az osztrák „Austrosport Kft.” végezte. Az átadás után egy évvel kapta meg a végleges formáját a torony, amikor hozzáépült egy újabb 3 méteres elugróhely.

Természetesen közben elindult a szakmai munka. Először Dunai Pál a főiskola testnevelési tanszékének oktatója kezdte a tanítványokkal a munkát. 1995-ben átigazolt az egyesületünkbe Hajnal Attila edző és több tanítványa. Ezzel egy minőségileg új szakaszába lépett a műugró sportolók felkészítése. Hajnal András sorra nyerte az országos bajnokságokat és a korosztályos nemzetközi versenyeket. 1998-ban 3-ra bővült a szakosztályban dolgozó szakedzők száma. A csapathoz csatlakozott Müller László, az ország egyik legkiválóbb utánpótlás edzője. Hamarosan kis csapatot alakított ki maga körül a szolnoki gyerekekből, akikkel nagyon szép országos és nemzetközi eredményeket ért el. Legkiemelkedőbb tanítványa Dákai Dávid volt. Sajnos Laci bácsit tragikus hirtelenséggel vesztettük el 2003. januárjában. Emlékének tisztelettel adózva alapította egyesületünk a nevét viselő kupát, amelyért az évenként megrendezésre kerülő "Olimpiai Reménységek Versenye" nemzetközi korosztályos mű- és toronyugró verseny keretében küzdenek a "B" korcsoportos (14-16 éves) leány és fiú versenyzők. Tanítványainak nagy többségét Dunai Pál vette át.         

1998-ban nagy létszámú csapatot alakítottunk ki azokból a gyerekekből, akik megfeleltek a szigorú felvételi vizsgán. Kb. 35 gyerekkel, kezdtük meg a munkát. Ebből a csapatból alakítottuk ki azt a kis magot, akik már igazán eredményesen szerepeltek a hazai és a nemzetközi versenyeken.

Kiemelkedő teljesítményt nyújtottak:

         Gál Veronika

            Kovács Benjámin

            Kőtelki Csilla

            Dákai Dávid

            Kapocsi István


            Közben Hajnal András folytatta a nagy menetelést és olyan eredményeket ért el, amelyekkel jelentősen hozzájárult a sportág népszerűsítéséhez városunkban. Többször nyerte el az év műugrója címet és 2000-ben, szavazásos versenyben ő lett Szolnok legnépszerűbb sportolója. 1998-ban junior Európa bajnokságot nyert férfi toronyugrásban, a VB-n pedig 4. helyezést ért el. 2002-ben Lengyel Imrével a berlini felnőtt Európa Bajnokságon férfi szinkron toronyugrásban ezüstérmet szerzet, míg egyéniben 5. lett. Ebben az évben nagyrészt Andris eredményességének köszönhetően az SZHSE a magyarországi sportegyesületek versenyében 17. helyet ért el.
Jelenleg 3. olimpiájára készül. Tagja volt a Sydneyben és Athénban szereplő magyar olimpiai csapatnak.
10 évig folyamatosan Szolnokon rendeztük az „OLIMPIAI REMÉNYSÉGEK VERSENYÉT” nagy sikerrel. Több sportolónk lett az 1997-ben alapított Balla Béla örökös vándorserleg védője: Dákai Dávid és Kőtelki Csilla 1999-ben, Gál Veronika és Kovács Benjámin 2000-ben, míg Ilyés Flóra 2004-ben.
Napjainkban a szakmai munka két helyszínen zajlik, Szolnokon a reptéri uszodában és a budapesti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában. A szakmai munkát Hajnal Attila és Dunai Pál edzők irányítják, esetenként Esztergályos József edző is szakmai segítséget nyújt. Egyre többször azonban már edzőként is segíti a szakosztály munkáját Hajnal András és Gál Veronika.

            Jelenleg a műugró szakosztályban 55 fő sportol

A pillanatképek a szakosztály életéből!

Facebook
Google
 

WWW Az oldalon
Kiemelt versenyeink 2008.
Kiemelt versenyeink 2008.
Támogatói
 Szolnoki Honvéd Sportegyesület Fóruma
Támogatóink, Partnereink
A Szolnoki Honvéd Sportegyesület Támogatói